
Ny luftromskrise: – Dette handler om hele fremtiden til norsk allmennflyging
Jarlsberg flyplass trues av restriksjoner.
Flynytt har tidligere skrevet om de inngripende
restriksjonene ved Sandefjord lufthavn, Torp, som har rammet allmennflyging. Også Jarlsberg flyplass står overfor en lignende krise. I verste fall kan luftromsrestriksjoner innført av Sandefjord
Lufthavn AS (SLH) føre til full stans i aktiviteten ved en av Norges viktigste
luftsportflyplasser.
– Restriksjonene fører i praksis til at nesten all flyaktivitet på Jarlsberg stopper opp. For Tønsberg Flyveklubb, Tønsberg Sportsflyklubb og Tønsberg Fallskjermklubb er dette en uakseptabel situasjon, sier Jostein Tangen, konstituert generalsekretær i Norges Luftsportforbund (NLF).
Fra 1. januar 2025 har SLH innført restriksjoner i luftrommet over Jarlsberg flyplass. Ifølge NLF er dette et rent økonomisk grep, som først og fremst handler om å redusere kostnadene for lufttrafikktjenesten i Torps kontrolltårn. Konsekvensene er imidlertid dramatiske: Flyklubber står i fare for å måtte legge ned, og infrastrukturen for luftsport i regionen trues.
Vil ha Luftfartstilsynet på banen
NLF har nå rettet en formell henvendelse til Luftfartstilsynet, med kopi til Samferdselsdepartementet og Jarlsberg Luftsportssenter. I brevet påpeker NLF de alvorlige konsekvensene av restriksjonene og ber om strakstiltak for å sikre videre drift av flyplassen.
– Situasjonen på Jarlsberg er prekær. Rekrutteringen av nye utøvere vil stoppe opp uten større handlingsrom. Skolefly risikerer å bli solgt for å dekke de økonomiske tapene. Vi må vurdere å si opp avtalen vår med Forsvaret om fallskjermhopping. Klubber og eiere risikerer å måtte tilbakebetale millioner i spillemidler og momskompensasjon, sier Rune Aune, styremedlem i Jarlsberg Luftsportssenter.
NLF ber Luftfartstilsynet om å innføre strakstiltak for å sikre videre drift på Jarlsberg, inkludert en akutt løsning for luftrommet i 2025 og en forsering av saksbehandlingen av søknaden om luftromsendring. Forbundet understreker at det haster med en løsning, da langvarig usikkerhet kan føre til økonomisk kollaps for flere aktører tilknyttet flyplassen.
– NLF har siden høsten 2024 forsøkt å få på plass en løsning, blant annet gjennom dialog med Luftfartstilsynet og Samferdselsdepartementet. Det har vært foreslått flere tiltak, inkludert opprettelse av et eget luftrom over Jarlsberg eller fritak fra lufttrafikktjeneste i området, sier Tangen.
På lengre sikt mener NLF at luftrommet over Jarlsberg må skilles ut fra Sandefjord lufthavns kontrollsone, slik at flyplassen får samme luftromsorganisering som tilsvarende flyplasser i Europa.
– Dette handler om hele fremtiden til norsk allmennflyging. Hvis Jarlsberg faller, vil vi stå igjen med enda færre småflyplasser på Østlandet. Det vil svekke rekrutteringen, redusere flysikkerheten og gjøre det vanskeligere å drive både skoleflyging og luftsport, sier Tangen.
Kjennelse i Vestfold Tingrett
JLS forsøkte nylig å stanse innføringen av de nye restriksjonene gjennom en midlertidig forføyning mot Sandefjord Lufthavn AS.
I kjennelsen fra Vestfold tingrett 20. mars fikk JLS ikke medhold, ettersom retten mente det ikke var tilstrekkelig dokumentert at restriksjonene ville føre til vesentlig økonomisk skade. Samtidig fikk luftsportssenteret betydelig rettslig støtte på prinsipielt viktige punkter.
– Retten slår fast at Jarlsberg i utgangspunktet har rett til fri bruk av luftrommet, og at tårntjenesten i området utelukkende er et resultat av Sandefjord lufthavns kommersielle drift, sier Aune.
Han peker også på at retten anerkjenner at det foreligger en ulempe, og at det kan stilles spørsmål ved rimeligheten i at en ideell flyplass med langvarig historikk nå rammes av restriksjoner som skyldes naboens forretningsmodell.
– Det mest gledelige er kanskje at vi slipper å betale motpartens saksomkostninger. Det sender et klart signal om at saken har stor velferdsmessig betydning, og at styrkeforholdet mellom partene er skjevt, sier Aune.
Selv om det ikke ble gitt midlertidig forføyning, åpner kjennelsen for videre rettslig prøving. JLS vurderer nå nye rettslige skritt, parallelt med at Luftfartstilsynet behandler søknaden om å skille ut Jarlsberg fra kontrollsonen.
Kan være mulig å skille ut Jarlsberg
Svein Johan Pedersen, avdelingsdirektør, fagavdeling for infrastruktur og romfart i Luftfartstilsynet, sier til Flynytt at de foreløpig ikke gar vurdert noen strakstiltak, og at eventuelle tiltak må uansett vurderes opp mot flysikkerhetsmessige forhold.
- Hva er Luftfartstilsynets vurdering av de nye luftromsrestriksjonene som ble innført over Jarlsberg flyplass av Sandefjord Lufthavn AS?
- Luftromsrestriksjonene beror på privatrettslige avtaler mellom Sandefjord Lufthavn, Torp og Avinor Flysikring AS om blant annet tjenesteytingen i det angjeldende luftrommet. Avinor Flysikring AS, som er sertifisert tjenesteyter for luftrommet, er forpliktet til å følge en rekke bestemmelser for tjenesteutøvelsen, deriblant påse at lufttrafikktjenester ytes i tråd med luftrommets klassifisering for å oppnå en sikker, ordnet og effektiv flyt av lufttrafikken. Luftfartstilsynet har ikke myndighet til å kunne påvirke privatrettslige avtaler.
På spørsmål om hva som er Luftfartstilsynets syn på forslag om å skille ut Jarlsberg flyplass fra kontrollsonen til Sandefjord Lufthavn svarer Pedersen at tilsynet vil vil saksbehandle søknader om luftromsendringer i henhold til gjeldende forskrift om luftromsorganisering (BSL G 4-1).
- Såfremt en søknad inneholder nødvendig argumentasjon og sikkerhetsdokumentasjon vil en slik utskilling etter regelverket kunne være mulig. Avgjørelser av slike søknader innebærer at Luftfartstilsynet gjør en helhetlig vurdering av saken, etter at berørte parter har deltatt i høringsprosesser, og forutsatt at sikkerhetsdokumentasjonen har den nødvendige kvalitet og omfang, sier han.
- Ønsker god og konstruktiv dialog
- Hva vil Luftfartstilsynet gjøre for å sikre at flyaktiviteten på Jarlsberg kan fortsette på en trygg og bærekraftig måte i 2025 og videre?
- Luftfartstilsynet ønsker en god og konstruktiv dialog med alle aktørene i norsk luftfart. Vi er opptatt av at sikkerheten ivaretas og søker å finne akseptable løsninger innenfor det handlingsrommet.
Flynytt har også vært i kontakt med Gisle Skansen ved Sandefjord Lufthavn AS, som sier at det er unaturlig å forskuttere våre svar i denne artikkelen før de har besvart brevet fra Samferdselsdepartementet.