
Ny hybrid-prototype fra Sveits: Smartflyer SFX1
Flyet kombinerer elektrisk fremdrift med en rekkeviddeforlenger, og er utviklet for å kutte både utslipp, støy og driftskostnader.
(FRIEDRICHSHAFEN): Under Aero Friedrichshafen 2025 ble prototypen av det sveitsiske hybrid-elektriske flyet Smartflyer SFX1 vist frem på en messe for aller første gang.
Det fireseters flyet kombinerer elektrisk fremdrift med en rekkeviddeforlenger, og markerer nok et steg i retning av en mer bærekraftig luftfart.
Rekkeviddeforlenger i nesen
SFX1 er bygget i en pusher-konfigurasjon, der en elektrisk motor driver en propell som er montert høyt oppe på halefinnen. Denne plasseringen gir uhindret luftstrøm til propellen, noe som forbedrer den aerodynamiske effektiviteten.

En av de mest spesielle egenskapene ved SFX1 er det modulære designet. Nesemodulen – som rommer rekkeviddeforlengeren – kan skiftes ut på omtrent 10 minutter.
Det gir operatøren fleksibilitet til å tilpasse flyet til ulike oppdrag og energikilder, og åpner for muligheten til å bruke for eksempel fremtidige drivstoffceller.
Lavere utslipp, mindre støy
Ifølge produsenten reduserer SFX1 CO₂-utslippene med 50 prosent sammenlignet med tilsvarende konvensjonelle fly. Samtidig skal støynivået være 60 prosent lavere.
Også operasjonskostnadene er ventet å bli vesentlig redusert – anslagsvis 50 prosent lavere enn for et tilsvarende stempelmotorfly.
Fremdriften er basert på en seriehybrid: En forbrenningsmotor driver en generator, som lader batteriene og forsyner den elektriske hovedmotoren under flyging.
Dette gir en estimert rekkevidde på inntil 800 kilometer og rundt fire timers flytid.
På markedet i 2030?
Flykroppen er konstruert i karbonfiberkompositt, produsert av det sveitsiske selskapet Aerolite. Den lette og sterke strukturen bidrar til både effektivitet og rekkevidde.
Etter åtte års utviklingsarbeid ble prototypen endelig rullet ut i november 2024. Målet er å ha det i luften i løpet av året.
Nå søker Smartflyer AG investorer for å kunne fullføre testprogrammet og gå videre med sertifisering – og forhåpentligvis ha flyet klart for markedet innen 2030.