Frigjøringsdagen:

Flygere fra Kjeller markerer i dag 75-årsdagen for frigjøringen av Norge.

Flyr fredsformasjon over Oslo og Romerike for å markere frigjøringsdagen

Kjeller-piloter markerer at det er 75 år siden Norge ble et fritt land i fly som deltok under andre verdenskrig.

Publisert Sist oppdatert

Klokken 11.15 fredag 8. mai går tre fly av typen Piper L-4 "Grasshopper" på vingene fra Kjeller flyplass for markere 75-årsdagen for frigjøringen av Norge.

Denne flytypen var stadig å se i luften under andre verdenskrig. 

- US Army disponerte 5000 slike fly under krigen. Flyene fungerte som "Eyes of the artillery", og spottet fiendtlige stillinger fra luften for så å ildrette tungt artilleri. Nazi-troppene oppdaget fort at disse små lette flyene var langt farligere enn de alliertes bombe- og jagerfly, og kalte dem "Dødens engler". Ble de oppdaget av slike fly, ja, så regnet det granater på alle kanter innen noen få minutter, forteller flyger Per Anders Johnsen i foreningen "L-Birds of Norway".

De tre norskregistrerte gresshoppene, LN-MAV, LN-RAP og LN-SAI, er alle malt i tidsriktige farger.

- Alle flyene er grønne med svarte og hvite striper, såkalt "D-day invasion stripes". Flyene vedlikeholdes av entusiaster fra veteranfly-miljøet på Kjeller flyplass, og er i svært god stand på tross av sine 76 år og at de var laget for å vare i noen få år ute i felt, sier Johnsen.

Planlagt rute og tider

Romerike:11.15: Takeoff Kjeller. Rute via Sørumsand, Årnes, Skarnes12.00: Kongsvinger Festning og omegn12.30: Jessheim12.50: Kløfta13.15: Landing Kjeller

Oslo:14.30: Takeoff Kjeller14.45: Akershus Festning og sirkel rundt Oslo sentrum15.00: Sandvika – Nesoddtangen - Sirkel rundt Oslo sentrum15.20: Landing Kjeller

(Tidene kan avvike noe avhengig av annen flytrafikk.)

Også seks jagerfly av typen F-35 tar turen over Romerike fredag.

Under ser du ruten de tre gresshoppene skal fly. 

Planlagt rute.

Piper L-4 "Grasshopper"

  • Flyene ble brukt til en rekke ulike oppdrag. Siden de var små og lette (350 kg / 65 HK motor) kunne de lande ute i felt og ble mye brukt til å frakte våpen, ammunisjon, førstehjelpsutstyr og.. noen ganger en 30 liters øl-tønne ut til de allierte troppene.
  • På en øvelse i 1942 var en pilot uheldig med landingen og spratt opp i lufta gjentatte ganger. Flyet fikk da kallenavnet "Grasshopper" av en general som bevitnet den dårlige landingen.
  • Flyet er en militær variant av det ikoniske Piper J3 Cub fra 1930-tallet.
  • Kilde: Per Ander Johnsen
Powered by Labrador CMS