DANSK VELKOMST: Den første danske F-35 har nettopp landet på Skrydstrup. Piloten sitter fortsatt i cockpit. Forsvarsminister Troels Lund Poulsen, iført dress og med hendene foldet, sammen med andre forsvarsrepresentanter, ser på.

F-35 på dansk jord

... Men ødelegger  ikke de sterke fargene flyets stealth-egenskaper?

Publisert Sist oppdatert

Den 14. september landet den første danske F-35 på sin nye hjemmebase på Flyvestasjon Skrydstrup, også kjent som Fighter Wing Skrydstrup.

Travel tid

Den ble fløyet fra USA av en dansk pilot, som var i følge med tre andre danske F-35-fly. De hadde nettopp kommet fra fabrikken, og ble fløyet av amerikanske piloter. 

Turen gikk via Azorene, hvor flyene mellomlandet og tok en natt pause. Danmark har kjøpt 27 F-35-fly, hvorav 6 allerede brukes i USA for opplæring av danske piloter. 

Innfasingen av F-35 vil skje samtidig med utfasingen av F-16, og dette vil ta fra to til fem år. Det er mye aktivitet på flystasjonen, da de ikke bare skal begynne å fly med de fire nye F-35-flyene, men også utdanne ukrainske piloter til å fly de nitten danske F-16-flyene som Ukraina har fått som gave.

Sterke farger

En spesiell egenskap ved de danske F-35-flyene er at de ikke har low-vis kokarder, men de tradisjonelle danske fargene i rødt og hvitt, samt det rød-hvite danske flagget på halefinnen. 

Men kompromitterer ikke disse tydelige fargene flyets stealth-egenskaper? Alle andre fly har jo grå nasjonale merker. 

I dette tilfellet er det snakk om et kampfly som ikke skal delta i nærkamp, men skyte ned fienden langt borte uten visuell kontakt, og før fienden i det hele tatt oppfatter at det er en F-35 over hundre kilometer unna.

 Logikken er altså at fienden aldri skal komme nær nok til at det har noen betydning, derfor flyr flyene i klare farger i rødt og hvitt.

Dansk F-35.
Dansk F-35.



Powered by Labrador CMS