Etter 87 år på bakken, var denne de Havilland Moth DH60M endelig tilbake i luften i 2017. Foto: Lise Grønskar

De Havilland D.H. 60 Moth fyller 100!

De Havilland D.H. 60 Moth, lansert i 1925, satte standarden for kostnadseffektiv luftfart med sitt innovative design og ble raskt en favoritt både hjemme og internasjonalt.

Publisert

Dette er et av de viktigste flyene fra mellomkrigstiden. I en periode, hvor nesten alle britiske flyfabrikker – og det var mange av dem – ble holdt i live av statens kunstige pust gjennom ordrer på små serier med militære fly, skapte de Havilland i 1925 en type som kunne bære seg selv økonomisk. 

Anvendelig nyvinning

I årene før hadde det vært ulike forsøk på å lage mindre, billige fly, men de var i realiteten ikke praktisk anvendelige. D.H. 60 Moth var det. 

Det fløy for første gang i 1925, og var så anvendelig at det, i tillegg til utallige kortere og lengre turer hjemme på de britiske øyene, ble brukt til en rekke langdistanseflyvninger over det store britiske imperiet. 

Den første versjonen het Cirrus Moth, siden den hadde en Cirrus-motor. Etter et par år fikk D.H. 60 navnet Gipsy Moth, igjen døpt etter motoren, og det kom flere andre utgaver. 

Vingene på D.H. 60 Moth kunne foldes, slik at flyet ikke krevde mye hangarplass, og det kunne trekkes etter bilen til og fra flyplassen. Det er prototypen G-EBKT som ses her, så man kan anta at det er et arrangert reklamefoto. Det er nok tvilsomt om mange kjørte rundt med Mothen sin på slep. Prototypen ble brukt som demonstrasjonsfly, før den i 1926 ble solgt til Sophie C. Elliot Lynn, som året etter solgte den til London Aeroplane Club. Noen måneder etter eierskiftet var en RAF-offiser på en søndagstur med sin kone, da de havarerte under et besøk hos en adelsmann. De to overlevde styrten, men Moth-en gjorde dessverre ikke det. Foto: OSH arkiv

D.H. 82 Tiger Moth var en militær videreutvikling. Sukessen var så stor at de Havilland også begynte å gi sine senere små monoplan Moth-navn, selv om de ikke hadde noe med det opprinnelige biplanet å gjøre. 

Men navnet "Moth" signaliserte kvalitet og popularitet, så det var like greit å kapitalisere på det. 

Eksportsuksess

Moth ble også en eksportsuksess, og flere av dem kom til Norge. Et norsk D.H.60 var til og med med på en hvalfangstekspedisjon til Sørishavet før andre verdenskrig. 

På Kjeller ble versjonen D.H.60M Metal Moth med kropp i stålrør lisensprodusert i ti eksemplarer for Hærens Flyvåpen. Det samme ble gjort med D.H. 82 Tiger Moth, og av denne typen ble 38 fly produsert.

Les også: Etter 87 år på bakken, er de Havilland Moth DH60M endelig tilbake i luften

Powered by Labrador CMS