
- Brudd på konsesjonsvilkår ved Torp truer allmennflygingen
Innstramminger ved Sandefjord lufthavn, Torp, har ført til en reduksjon i allmennflyaktiviteten på opptil 80 prosent.
Fra 1. januar 2025 har Sandefjord Lufthavn AS (SLH) innført en ny bookingordning for allmennflyging og treningsflyging, noe som i praksis har skapt betydelige restriksjoner for småflymiljøet.
Tiltaket er ifølge SLH økonomisk begrunnet, ettersom det skal bidra til å redusere kostnader ved kontrolltårnet og dermed øke lufthavnens overskudd.
Norges Luftsportforbund (NLF) oppfordrer nå Samferdselsdepartementet til å gripe inn for å sikre at lufthavnens drift er i samsvar med gjeldende regelverk.
- Prinsipiell sak
– Denne saken er prinsipiell, og handler ikke kun om Torp alene. Hvis en konsesjonshaver fritt kan innføre økonomisk motiverte restriksjoner som i praksis stenger ute allmennflyging, setter vi en farlig presedens. Det vil i realiteten bety at lufthavneiere kan overstyre både konsesjonsvilkår og politiske føringer, og det kan få store konsekvenser for luftfarten som helhet, sier Jostein Tangen, konstituert generalsekretær i NLF.
NLF mener at ordningen til SLH er i strid med konsesjonsvilkårene og annen luftfartslovgivning.
Ifølge forbundet har en rekke allmennflyoperatører mistet en av sine viktigste baser for flysikkerhetsmessig trening, og Sandefjord flyklubb har opplevd en umiddelbar aktivitetsreduksjon på hele 80 prosent.
– Dette er en eksistensiell trussel for allmennflygingen i regionen. Torp er en av svært få lufthavner på Østlandet med instrumentinnflyging og belysning for nattflyging. Restriksjonene rammer ikke bare lokale flyklubber, men hele miljøet for privat- og treningsflyging i Norge, sier Tangen videre.
Forbundet har nå sendt en formell henvendelse til Samferdselsdepartementet, der det påpeker at Sandefjord Lufthavn AS har innført restriksjoner de mener er i strid med konsesjonsvilkårene.
I brevet ber NLF om at departementet vurderer lovligheten av tiltakene og eventuelt griper inn for å sikre at lufthavnens drift er i tråd med gjeldende regelverk og politiske føringer.
- Strider mot norsk og internasjonal lovgivning
NLF peker på at Sandefjord lufthavn, som en offentlig lufthavn, er forpliktet til å være tilgjengelig for allmennflyging uten særskilt tillatelse, slik det fremgår av konsesjonsvilkårene.
Konsesjonsforskriften slår fast at offentlige landingsplasser kan benyttes av enhver innenfor kunngjort åpningstid, og EØS-regelverket stiller strenge krav til likebehandling av luftfartsaktører.

Forbundet mener også at restriksjonene bryter med tidslukeforordningen i EU, som kun tillater kapasitetsbegrensninger når det foreligger reell mangel på infrastruktur. Trafikkstatistikken for Torp viser at flybevegelsene ligger langt under kapasitetstaket satt i konsesjonen, og at de nye restriksjonene derfor ikke kan forsvares med argumenter om trafikkmengde, ifølge NLF.
– Dette er ikke et spørsmål om kapasitet, men om økonomiske prioriteringer fra SLHs side. Vi mener det er uhjemlet å innføre en bookingordning som i realiteten skaper en tillatelsesordning i strid med konsesjonsvilkårene, sier Tangen.
- Deler ikke NLFs syn
NLF ber nå Samferdselsdepartementet om å gripe inn for å sikre at Sandefjord lufthavn drives i tråd med lovverket. I sitt brev til departementet foreslår forbundet blant annet at SLH pålegges å fjerne bookingordningen og sikre tilgang til allmennflyging på lik linje med andre brukere av flyplassen.
Flynytt har vært i kontakt med administrerende direktør ved SLH, Gisle Skansen, som opplyser at siden dette er en pågående prosess finner de det ikke naturlig å kommentere før de har gitt et formelt svar til Samferdselsdepartementet.
Han presiserer videre at de ikke deler NLFs syn på eventuelle brudd på konsesjonsvilkårene, og er heller ikke enige i enkelte av påstandene omkring redusert kapasitet som fremmes i brevet fra forbundet til Samferdselsdepartmentet.
Bryter med politiske føringer
Norges Luftsportforbund mener at saken også setter myndighetenes luftfartsstrategi på prøve. Strategi for småflyvirksomhet i Norge slår fast at det er et politisk mål å sikre god tilgang til flyplasser for allmennflyging, spesielt på Østlandet hvor kapasiteten allerede er under press.
– Dersom dette får stå, kan det skape presedens for andre flyplasser. Allmennflyging er en viktig del av norsk luftfart, både for utdanning, beredskap og som en del av det totale flysikkerhetsbildet. Vi kan ikke tillate at økonomiske hensyn går foran sikkerhet og regelverk, sier Tangen.
Videre har Stortingets transport- og kommunikasjonskomité i sin innstilling om Bærekraftig og sikker luftfart (2023) fremhevet allmennflygingens viktige rolle i utviklingen av norsk luftfart og understreket behovet for forutsigbare rammevilkår, inkludert tilgang til flyplasser, luftrom og overkommelige gebyrer.
– Når en flyplass som er avhengig av offentlig konsesjon innfører restriksjoner som effektivt kutter allmennflyaktiviteten, bryter det med de overordnede politiske føringene for norsk luftfart. Dersom styresmaktene mener alvor med sine løfter om å sikre en robust infrastruktur for allmennflyging, kan de ikke la denne saken passere uten konsekvenser, sier Tangen.
Hva skjer videre?
Samferdselsdepartementet har fått oversendt NLFs vurdering og må nå ta stilling til om det skal gripes inn mot SLHs praksis.
- De problemstillingene Flynytt tar opp er først og fremst knyttet til det vedlagte brevet av 18. mars 2025, som Samferdselsdepartementet har mottatt fra Norges Luftsporforbund. Før departementet tar stilling til hvordan henvendelsen skal følges opp, må Sandefjord Lufthavn AS selv få anledning til å uttale seg, får Flynytt opplyst fra Samferdselsdepartementet.
- Vi har derfor sendt det vedlagte brevet av 26. mars 2025 til Sandefjord Lufthavn AS, og samtidig stilt noen konkrete spørsmål som vi har behov for svar på. Disse gjelder i stor grad de problemstillingene Flynytt er opptatt av. Fordi NLF beskriver en situasjon som er krevende for allmennflymiljøet, har vi bedt om svar fra Sandefjord Lufthavn AS allerede før påske.
I mellomtiden står flyklubbene i Oslofjord-området i en usikker situasjon.