God stemning og mange fly på Storsjøen Ice på en av årets første dager.

Storsjøen Ice: Isbanen som forener småflygere i vinterlandskapet

Bak suksessen står ildsjelene Rune Berg og hans familie, som har skapt et samlingspunkt for flyentusiaster. Nå får de støtte gjennom en spleis, som skal sikre at den populære isbanen kan fortsette å være et knutepunkt for vinterflyging i årene som kommer.

Publisert Sist oppdatert

Storsjøen landingsstripe i Nord-Odal er en populær vinterdestinasjon for mange av landets småflygere. Storsjøen Ice har blitt et knutepunkt der alle som liker vinterflyging kan samles og dele opplevelser 

Mye av planleggingen og informasjonen deles på Facebook-siden, og det kan fint starte med at noen slenger ut en liten føler: "Er et par fly som vil på besøk i morra. Er det no’ gode forhold på isen, noen andre som eventuelt skal?"

Deretter tar det ikke lang tid før ballen har begynt å rulle.

"Vi er et par fly fra Jarlsberg som har planer om en tur, dersom værgudene er snille"

"Kommer med en RV fra Rakkestad"

"Godt mulig jeg tar meg en tur"

Banen, populært kalt Storsjøen Ice, ligger ved nordenden av innsjøen. Og hadde det ikke vært for primus motor og ildsjel Rune Berg og hans familie, hadde det ikke vært noen landingsstripe heller. 

- Samhold og flyglede

Da det i vinter oppstod trøbbel med maskinparken, var ikke veien lang før det ble opprettet en Spleis til inntekt for den populære isbanen.

- Jeg har over tid fulgt med på hvilken innsats som legges ned i å drifte vinterisbanen på Storsjøen. I den forbindelse fikk jeg et ønske om å gi noe tilbake til Rune og hans hjelpere i Odalen, sier initiativtaker for spleisen, Espen Aarhus, til Flynytt.

Banen forberedes til å ta i mot flygende gjester.

- Rune står på dag, kveld og natt for alle oss GA-flygere som ønsker å komme oss ut i bushen for å virkelig få kjenne på hva det vil si å lande ‘’ute’’. Dette oppleves som spennende og gir flygingen en ny dimensjon.

Han påpeker at innsatsen Berg og familien hans gjør på Storsjøen jo egentlig er uten egennytte, men gjøres for å glede andre.

- Og du verden så mye det skaper av samhold, historier og flyglede! Jeg har selv vært så heldig å få være en del av miljøet på Fagernesisen, først med fatter'n i diverse fly fra Kjeller. Så en del år senere med modellfly, for så å bli tatt med på flyging fra isen  med alt fra Cub på hjul og ski til Saab Safir. Det er uforglemmelige opplevelser!

"Familiebedrift"

I tillegg til Rune, er hans kone Marianne en viktig bidragsyter til det gode miljøet på Storsjøen. Hun varter gjerne opp med både kaffe og noe å bite i. Videre er Casper Nyborg og Per Christian Linnerud, samt stesønnen Tomas Finborud, stadig å se i sving med å sørge for gode forhold på isen.

Cadet på besøk på Storsjøen.

- Jeg opplever at alle er positive og ønsker å stå på. Vi setter stor pris på alle våre flyvenner som velger å ta turen, og er veldig overveldet og rørt over at det nå er opprettet en spleis-aksjonen. Vi er veldig stolte av det miljøet vi har på Storsjøen, og ønsker å fortsette å drifte stripen i lang tid fremover, sier Berg, som også understreker at de er underlagt og følger Nasjonale regler for landing og letting med fly. Banen har en egen, lokal forskrift.

I skrivende stund er man over halvveis til å nå målet på 30 000 kroner. Planen er at Berg skal bruke pengene på en ny fes.

- Vi må ta godt vare på ildsjeler som Rune.  På Storsjøen knyttes det mange bånd, man får erfaring med "utelanding", nye venner, tips til enda flere turmål og sist, men ikke minst, så blir det både kokt kaffe, grillet eller stekt vafler i lavvoen til Rune og familien, sier Aarhus. 

Han avslutter:

- La oss inspirere til flere plasser som Rune og co lager. Jeg drømmer fortsatt om å reise til Fagernes og Strandefjorden i påsken, men inntil videre så la oss ta godt vare på de som står på for felleskapet!  

Vinteren blir vel ikke bedre enn dette?
Powered by Labrador CMS